Com fer cerques

L’Arxiu Històric Forestal de les Illes Balears està construït sobre el software ICA-AToM 2.6, el qual està estructurat d’acord a la norma arxivística ISAD(G).

Aquest software inclou un potent motor de recerca que es pot utilitzar a través de la finestra de cerca global ubicada en la barra d’encapçalament o en altres moltes repartides per tota l’aplicació.

 

Cerca senzilla

Per fer una cerca senzilla, utilitzeu la finestra de cerca que es troba a la part superior de la pantalla. Aconsellam que escriviu paraules soltes sense preposicions ni articles, fins i tot sense accents, en l’ordre que estimeu oportú. Premeu intro i apareixeran els resultats de la vostra cerca. Veureu que quan escriviu en aquesta finestra, AtoM us mostrarà alguns suggeriments tant per arxius, fons, col·leccions, documents, autors/res, llocs o matèries.

Si el que voleu és que la vostra cerca sigui el més exacta possible, utilitzeu les cometes.

A l’esquerra, veureu una columna (Filtreu els resultats per) amb més informació per restringir la recerca.

 

Cerca avançada

Si voleu realitzar una cerca complexa, utilitzeu la finestra de cerca que es troba a la part superior de la pantalla, premeu i veureu “Cerca avançada”. Apareixerà un menú, en el que podreu realitzar la cerca per diverses paraules usant els nexes i/O/No, filtrar per més camps (fons i col·leccions, disponibilitat d’objecte digital, nivell de descripció, etc.) o limitar el període cronològic que cercau.

 

Filtrar per un interval de dates

AtoM li permet filtrar per un interval de dates en la “Cerca avançada”. Utilitzeu els calendaris que apareixen al clicar en les finestres d’”Inici” / "Fi" o escriviu la data completa o l’any. A més a més, teniu l’opció de que aquesta cerca es concreti encara més, amb els botons d’"Exacte" o "Solapament". Per a més informació, consulteu el web d’AtoM sobre cerca avançada i filtres de data, prement aquí.

 

Navegació per llista d’autors/res, matèries i llocs

Premeu un d’aquests tres apartats que es troben en el panell de navegació esquerra i obtindreu una llista de descriptors:

  • Llista d'autors/res
  • Matèries
  • Llocs

 

 

Navegació per documents digitalitzats

En el panell de navegació esquerra trobareu el botó documents digitalitzats, que us mostrarà un mosaic de documents. Prement en cadascun d’ells us durà al registre complet amb la seva corresponent descripció.

 

Hipervincles (paraules, frases, imatges en miniatura)

Qualsevol frase o paraula en color o quan el cursor sigui una ma, us obrirà noves possibilitats de cerca i ampliació de la informació.

 

Panell de navegació / tornar al panell de benvinguda

Si en un moment determinat desitjau tornar a la pàgina inicial, premeu sobre els logotips. 

També us aconsellam que utilitzeu els següents punts d’informació:

  • Fons documentals
  • Llista d'autors/res
  • Dipositaris
  • Matèries
  • Llocs
  • Documents digitalitzats

 

 

Portaretalls

Si voleu guardar les descripcions o informació que heu trobat, utilitzeu la funció del "clip". Seleccioneu la informació que us sigui d’interès i que tingui una icona "clip" a la dreta. Posteriorment, podreu veure una llista en el Portaretalls en el “clip” a la dreta del quadre de cerques. Al finalitzar la sessió del seu ordinador, aquesta llista s’esborrarà. Us recomanam imprimir-la o guardar-la en PDF.

 

Més informació

Software ICA Atom: 

https://www.accesstomemory.org/es/ 

https://es.wikipedia.org/wiki/ICAAtoM 

 

Consejo internacional de Archivos 

https://www.ica.org/es

https://es.wikipedia.org/wiki/ISAD(G)


 


 

Aquest tutorial de cerques s’ha basat en http://www.madrid.org/archivos_atom/index.php/about 

 

Gener 2023